Beskrevet som verdens sjældneste æble – nu også på Hovheden. Et par sømil ude i det Irske hav ligger  den lille ø Bardsey. Forblæst saltholdig og uden ret mange træer. Og der, i læ ved et hushjørne (det er den lokale skole) står et æbletræ som hager sig fast og gemmer sig bag muren. Det bærer æbler hvert år, er sundt og æblerne smager godt. Der må vel være et andet æbletræ på øen som bestøver verdens sjældneste æble – men bestøvertræet er nok ikke værd at spise siden man har valgt at gøre Bardsey til noget helt specielt. Jeg fik mit æble som podekvist direkte fra Ian Sturrock som har taget føringen i opformering af det gode æble. Æblet blev “opdaget” af en ornitolog i 1998 og han bragte det til Ian Sturrock som gik videre med sagen uden at kunne finde lignende æbler.

Det menes, at Bardsey æblet kan have overlevet i over 1000 år fra plantager dyrket af middelalderens munke.

Træet blomstrer ret tidligt. Blomsterne er næsten helt hvide. Øen Bardsey er i sig selv frostfrit, hvorfor der har været bekymring for. om træet kunne klare frost, men træet har nu overlevet minus 20 grader i Østrig.

Den foreløbige erfaring viser at æblerne skal høstes i slutningen af september. Frugten er fremragende når den spises direkte fra træet. Den kan gemmes til midt i november. Ja, de smager faktisk ligefrem godt!!

Træet er sundt og modstandsdygtigt overfor skurv og æbletræskræft.

Læs mere om Bardseyæblet  her