Antonius er et dansk æble som er fremavlet på Blangstedgård forsøgsstation ved Odense ved krydsning mellem ‘Wealthy’ og ‘Cox’s Orange’. Det er kendt og udbredt fra ca 1932 . Har ikke været dyrket meget og blev især plantet på Falster og Lolland.

Træet har en middelkraftig vækst med noget overhængende grene.  På svag grundstamme kan det angribes af kræft, skurv og meldug så det bør dyrkes på vildstamme Slægten efter Ribston (Cox Orange) er ikke sunde træer og denne er ingen undtagelse. Er beskrevet som frugtbar og letdyrkelig. Min erfaring er et par træer som ikke har sat et eneste årsskud i 3 år og aldrig har båret et æble.

 

Æblet kan især på unge træer kan blive stort, rund til fladrund med en grønliggul grundfarve, der på solsiden kan være helt dækket eller stribet af en smuk, karminrød farve. Kødet er løst, saftigt, syrligsødt og med nogen aroma. Plukkes midt i september og bruges i november til januar. Godt spiseæble. Men jeg mangler i 2017 stadig at smage det første. De træer har aldrig båret et eneste æble, men det kan vel komme.