Det startede på kirkebakken i Øster Hornum. Poul Jørgen gjorde mig opmærksom på at jeg havde en opgave. Jeg skulle sørge for at bevare de gamle frugttræer som stod ganske upåagtet på kirkebakken og i præstegården.
Det er blevet til en del – det bevaringsprojekt. Syd for Øster Hornum kirke ligger Wøldikes æblehave hvor 350 frugttræer af 170 sorter er plantet med statsstøtte for at bevare det genetiske materiale som de udgør. Wøldikes æblehave er under stadig vækst og vi kan med stolthed melde at der ikke er plads til flere træer. Finder vi flere må vi til den hårde udvælgelse hvor de mest almindelige må udgå.
Læs mere om gamle Jeremias Wøldike her
Her hjemme på min egen lod tager jeg også del i bevaringsarbejdet. Ude ved læhegnet står mine egne frugttræer bag et hegn som ville gøre sig på Guantanamobasen. Til gengæld er der kun bideskader fra mosegrisene!! Jeg har efterhånden samlet mere end 900 frugttræssorter og hvert år byder på en håndfuld nye sorter som også skal finde plads i plantagen. Alle sorter fra Wøldikes æblehave står også hos mig (som ekstra sikkerhed) og der ud over er det jo svært at holde fingrene væk hvis man møder noget spændende. For et par år siden blev det til en del pærer fra England, Tyskland, Holland, Østrig og Frankrig. Der til en god håndfuld engelske æblesorter og en anden håndfuld nordtyske lokale æblesorter. Siden er det bare gået samme vej – nye sorter kommer til. Jeg er blevet kopisamling for Pometets storfrugtede Hyldebær så nu står der også 72 hyldetræer bag hegnet.Det er lykkedes at komme til at plante 150 engelske cider og perry sorter som har krævet en udvidelse af hegnet og nu mangler jeg bare plads til de svenske landskabsæbler og 50 ungarske sorter – og en del andet som er kommet mig i hænde.
I sæsonen leverer jeg gerne podekviste af de gamle sorter. Tag kontakt og fortæl hvad dit drømmetræ er – måske har jeg podekviste fra din sort.
Jeg afholder hvert år podekurser hvor Du kan lære at ympe som podning hed for århundreder siden.
Herunder har Du en oversigt over en del af de de æblesorter jeg har i plantningen herhjemme. Mens de mørke aftner og nætter raser vil jeg løbende fylde mere viden på siderne.
Der henvises i beskrivelserne til forskellige pomologier:
Den danske frugthave 1871 Som pastor Wøldike redigerede
Håndbog i dansk pomologi 1890 af H.C. Bredsted som skrev bogen sammen med pastor Wøldike. Desværre døde Wøldike inden udgivelsen. Man skal ikke dø i utide – Bredsted udgav kun i eget navn !!
Dansk Frugt 1913 af Claus Mathiesen som var god ven af pastor Wøldike og ofte henviser til ham
Danmarks frugtsorter 1937 af Anton Pedersen som var professor i frugtavl på Landbohøjskolen
Der ud over henvises til Pometet
og til Sonneruplund hvor Flemming har en drønflot og informativ side
og lidt til Blomstergården hvor Villy og Margit har lært mig meget om frugttræer fordi de ikke kan lade være.
Æblesorter A-F
Æblesorter G-K
Æblesorter L - P
Æblesorter Q - U
Æblesorter V - Z
Vallekilde Ydun
Vanda
Venus
Virginsk Rosenæble
Virumgård
Æblesorter Æ - Å
Øster Hornum æbler Åby
Åkerø
Pæresorter