Fersken

Matthiesen beskriver æblet i 1913

Wøldikes Optegnelser, S. 80, hvor Wøldike føjer til: »P. Ebbes Seedling.« For at forstå dette sidste, gør jeg opmærksom på, at Wøldike aldrig skrev »Frøæble« men altid »Seedling« om en Sort, der var vokset frem af Frø eller Kærne.  Wøldike har fundet Sorten på Falster, da han boede her, i hans Fortegnelse over Sorter nævner han »Gjedser« som Hjemsted og føjer »1871« til. Jeg fik Podekviste fra W., medens han var Præst i Øster-Homum.

Og det er jo lidt spændende eftersom Wøldike i 1871 næppe var i Gedesby. Fersken er et tidligt sommeræble som midt i August skal spises før det rammer jorden ellers er det melet. Matthiesen beskriver huden således: fin, tynd med blålig Dug, fløjelsblød at føle på, svagt grønlig hvid med Flammer af gult og lyserødt på Solsiden, ejendommelig hvid og grønflammet næst Stilken. Han fortsætter med at beskrive at æblet har en svag rosenagtig aroma som kunne være stærkere.

Wøldike bemærker: »Kvist lang, middelfør, rødbrun med store Punkter, dens Blade bredt ægformet med ubetydelig Spids, dobbelt tavtakket. Sporeblad mere lancetformet tilspidset, bådformet.« Se så grundig var Wøldike hver gang han beskrev en sort. Og han havde vel at mærke 600 afdem!!!