Skensved

En meget lokal sort som ikke er blevet udbredt synderligt. Jeg har mit træ fra Gl. Estrups samling af danske lokalsorter.

Claus Matthiesen skrev i 1913: Sorten er modtaget fra Hr. L. Nielsen, Nylandsgården pr. Havdrup, han meddeler, at Træet er meget gammelt, det havde sin nuværende Størrelse for 50 År siden. Træet står i Skensved pr. Havdrup mellem Roskilde og Køge.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: lille til næppe middelstor, i almindelig Udvikling fra det gamle Træ 54—57 mm bred, 45—49 mm høj. — Form: kort kegleformet eller lidt fladrund. Bug under Midten, begge Halvdele éns ud? viklede. — Bæger: lukket, Blade brede, lange, butte, uldede, bøjer indad, slår Spidserne udad, disse mangler dog ofte; Hulen lille, flad, snæver, Ribber små, ret markerede, Tværsnit kantet. — Stilk: lang, tynd, træet, brun, glat; Hulen dyb, vid, snart næsten uden Rust, snart med grov, brun Strålerust. — Hud: lyst grønlig gul, fuld af lange, mørke, brede Striber samt fine Stænk, dækker dog aldrig Grundfarven; Punkter få, temmelig store med bred, mat Hov. Kraftig Lugt. Stærkt fedtet. — Kærnehus: stort, løgformet, Aksen middelvid, Rum store, but tilspidsede mod begge Ender. Vægge glatte, 2 store, bredt ægformede, butte, sorte? brune Kærner i hvert. — Bægerrør: en lang Tragt, Tråde højtstillede, Griffel tyk, ¦ kløvet, filtet over det hele.— Kød: snehvidt, meget saftfuldt, af kraftig sød vinsyrlig, jordbæragtig krydret Smag (Passe pomme rouge Smag). — Modningstid: Oktober—November. — Værd: fortrinlig Bord? frugt, en senere moden Passe pomme rouge, som Sorten sandsynligvis er Barn af.