Høve Reinet

Oskar Simonsen som havde plantage i skoven ved Guldbæk kaldte den Høvrinette . Hele min barndom cyklede jeg gennem Høve uden at kende sorten – så det er nok lidt et nostalgisk flip at netop Høve Reinet er en af mine favoritter.

C. Matthiesen skrev i 1913: Frugten har jeg. modtaget fra Hans Knudsen i Landsgrav, efter at jeg også var bleven gjort opmærksom på den af H. Gram i Sorø. Den er kommen frem af Kærne i en Hjulmands Have i Høve pr. Dalmose, og her står Modertræet, Gram skriver: »på Hjulmandens Havegærde«. Kærnerne vår tagne 1874 af Frugter, som var komne fra Flakkebjerg Instituts Have, og alt tyder på, at Æblet er i Familie med Ribston Pippin. Sorten er gennem Podekviste bleven stærkt udbredt på Hjemegnen og rimeligvis også en. Del længere bort, da både Knudsen og Gram i længere Tid har ført den i deres Planteskoler.

Beskrivelse af Frugten: — Størrelse: stor, i almindelig god Udvikling 78 mm bred, 72 mm høj, men kan blive større; Fig. er tegnet efter Frugter fra Modertræet. — Form: synes at variere ret stærkt, fra mere fladrund med Overgangs? former til afstumpet kegleformet. Bug under Midten med flad Runding nedad og bredt afstumpet opad, den ene Side er snart lidt stærkere udviklet, snart ikke. — Bæger: stort, vidt åbent, Blade korte, brede, næsten trekantede, dunede, slår Spidserne tilbage, når de ikke er stødte af, adskilte ved Grunden; Hulen middelvid, middeldyb, enkeltvis næsten dyb, Ribber flade, lidet fremtrædende, Tværsnit svagt kantet eller rundt. — Stilk: kort, kraftig til tyk, rødbrun, glat; Hulen middeldyb, middelvid, har undertiden en Svulst, langt udflydende kanelbrun fin Rust. — Hud: som moden næsten orangegul, Solsiden og ofte mere er dækket af et smukt laksrødt uden Striber eller Stænk; Punkter spredte, store, mørke uden kendelig Hov. Ingen Lugt. Tør. — Kæm e hus: stort i Omkreds, ellers lille, løgformet, Aksen middelvid. Rum but tilspidsede mod begge Ender, Vægge sprængte, uldede, 2 middelstore lysebrune Kærner i hvert. — Bægerrør: en bred Kegle, Tråde midtstillede, Griffel dybtkløvet, håret over det hele, tættest i og lige over Delingsstedet. — Kød: hvidt med gult Skær og gulgrønne Årer, fast, saftigt, sødt vinagtigt med nogen Reinetaroma. — Modningstid: December—Forår — Værd: brugelig Bordfrugt, god Køkkenfrugt, fortrinlig Handelsfrugt.

Om Træet skriver Hans Knudsen: »det bærer meget og ret tidligt, bærer ofte i Planteskolen, synes uimodtageligt for Kræft og vokser i de unge år meget stærkt til. Det er tilbøjeligt til at sætte Blomst på Grenenes Ender.«  De fremsendte Årsskud endte alle i en Frugtknop.

Jo, det er nu et træ fra min hjemegn og jeg holder meget af Høvrinetterne som jeg har hentet i Oskars plantage. Det er et stærkt og meget velsmagende æble som bør pluykkes så sednt som muligt. I 2013 er de vanvittigt velsmagende….