,Beskrevet som verdens sjældneste æble – nu også på Hovheden. Et par sømil ude i det Irske hav ligger  den lille ø Bardsey. Forblæst, saltholdig og uden ret mange træer. Og der, i læ ved et hushjørne (det er den lokale skole) står et æbletræ som hager sig fast og gemmer sig bag muren. Det bærer æbler hvert år, er sundt og æblerne smager godt. Der må vel være et andet æbletræ på øen som bestøver verdens sjældneste æble – der er ikke mange selvbestøvende æbletræer.  Jeg fik mit æble som podekvist direkte fra Ian Sturrock som har taget føringen i opformering af det gode æble. Æblet blev “opdaget” af en ornitolog i 1998 og han bragte det til planteskoleejer Ian Sturrock som gik videre med sagen uden at kunne finde lignende æbler.

Det menes, at Bardsey æblet kan have overlevet i over 1000 år fra plantager dyrket af middelalderens munke. Det er jo den slags historier vi elsker, men også den slags historier som i dag bliver gennemhullet af DNA analyser. Det æbleskrog kan da være smidt af så mange forskellige – selv folk som ikke er munke spiser æbler.

Træet blomstrer ret tidligt. Blomsterne er næsten helt hvide. Øen Bardsey er næsten frostfri så tidlig blomstring er ikke et problem. Der har været bekymring for. om træet kunne klare frost, men træet har nu overlevet vintre med minus 20 grader i Østrig.

Den foreløbige erfaring viser at æblerne skal høstes i slutningen af september. Frugten er fremragende når den spises direkte fra træet. Den kan gemmes til midt i november. Ja, de smager faktisk ligefrem godt!!

Træet er sundt og modstandsdygtigt overfor skurv og æbletræskræft.

Læs mere om Bardseyæblet  her