I Frederiksborg slots have ønskede skiftende konger at dyrke frugt. I årene op i mod 1795 blev der anlagt en stor frugthave ved slottet og i den sammenhæng blev der opført en mur til espaliering af pærer.

Der står stadig pæretræer langs espaliermuren og de er ikke helt unge. Det kan ikke påvises hvor gamle de er – men det er sikkert ikke de oprindelige fra 1790´erne.

Jeg aftalte med slotsgartneren at jeg måtte tage podemateriale af de 18 træer som stadig levede og det var godt for allerede året efter måtte jeg retur til Hillerød med to træer til erstatning for to af de gamle som var gået ud.

I sommeren 2013 blev espaliermuren renoveret og de gamle træer er skåret ned. Genbevarelse er et lotterispil og mange af de gamle sorter går til – men jeg regner med at Frederiksborgs gartnere har styr på det og har ompodet de 18 gamle.

Eller må de ringe ,må de, for de 18 sorter står i min plantage og har det godt og vil give frugt med tiden. Når det sker kan vi sikkert sætte navn på mange af dem – og dermed give et bidrag til historien om kongernes have i Frederiksborg. Indtil da er blot FSH 1 – 18

I sommeren 2014 gav enkelte sorter frugt – men kun en af dem, mindede om noget kendt. FSH 16 ligner  Conference både i træets vækst, frugtens facon, plukketiden  og til dels smagen. Hvis det er en Conference kan vi med sikkerhed sige at der er plantet nye træer op af espaliermuren – Conferece er fra sidste halvdel af 18oo tallet

FSH 6 har i sæson 2015 givet et par pærer  med kort bredbuget pæreform med rødbrun næsten bronzefarvet solside. Jeg spiste den sidste et par dage før jul. Den var da meget fin, halvsmeltende med stærk muskatagtig smag. Den vil være en glimrende mad og syltepære som jeg glæder mig til at bruge når der kommer lidt flere på træet. Den er altså kongelig!!

Haveplan for Frederiksborg slotshave 1795

Espaliermuren i Frederiksborg slotshave en efterårsdag i 2011